fbpx

Bosonoga logo vijest

Izbor najistaknutijih filmova sa 47. FEST-a

Međunarodni filmski festival – FEST, događaj je koji svake godine okuplja umjetnike, eminentne stručnjake iz svijeta kinematografije i brojne poznate ličnosti u Beogradu.

Ovogodišnji, 47. FEST je trajao od 22. februara do 3. marta 2019. godine, a za deset festivalskih dana je prikazano 125 filmskih ostvarenja. Zajedno sa Cineplexx-om Palas smo za vas napravili izbor filmova sa festivala, koje ćete imati priliku da pogledate u periodu od 14. do 20. marta.

“Dogman“

“Dogman” je novo ostvarenje režisera Matea Garonea (Matteo Garrone).

Glavni lik filma je Marčelo, vlasnik salona za uljepšavanja pasa, čiji jednostavan život je koncentrisan oko posla i kćerke Alide. Iako bezazlen, Marčelu nisu strane manje kriminalne radnje poput preprodavanja kokaina. Situacija se zakomplikuje kada mu lokalni siledžija i antagonista filma Simon, ne plati za preuzeti kokain, što eskalira zatvorskom kaznom. U pokušaju da vrati dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana zbog Simona, Marčelo kreće u osvetnički pohod koji izvlkači ono najgore iz njegove prirode.

“Dogman” je remek-djelo Marčela Fontea

Film je sazdan od trenutaka osvete koliko i od duhovitih trenutaka. U tome se vješto ostvaruje balans, ne dopuštajući da trenuci osvete zasjene duhovite trenutke, a oni da ne kradu od ozbiljnosti i težine nasilja. Balans se postiže i slikanjem protagoniste i antagoniste filma – Simon i Marčelo su podjednako harizmatične ličnosti. “Dogman“ je snimljen prema istinitoj priči koja se desila prije 30 godina.

Uloge tumače: Marčelo Fonte (Marcello Fonte), Edoardo Peše (Edoardo Pesce), Adamo Dionizi (Adamo Dionisi) i drugi.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 14. marta u 19h.

“Hladni rat” (”Cold war”)

Film “Hladni rat” Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski), odmah privlači pažanju činjenicom da je sniman u crno-bijeloj tehnici, čime se želi prenijeti manjak perspektive u životima dva glavna lika, Viktora kojeg tumači Tomaš Kot (Tomasz Kot) i Zule koju glumi Joana Kulig (Joanna Kulig).

Viktor je poznati dirigent i pijanista, koji organizuje audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od djevojaka koje se prijavljuju na audiciju je i Zula. Između Viktora i Zule se razvija intenzivna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Evropom.

U jednom trenutku, Viktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna u ispravnost tog koraka.

Poveznica između dvoje ljubavnika koji se i u kasnijim decenijama spajaju i razdvajaju je muzika, tako da su različite muzičke podloge prisutne tokom čitavog filma, od izvorne poljske, ruske, rodoljubne preko šansona i džez elemenata.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 14. marta u 21:30h i 15. marta u 19h.

„Tvrđava“ („Tobol“)

„Tvrđava“ je ruski istorijski spektakl režisera Igora Zaitseva, snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova.

Prati priču mladog oficira Ivana Demarina, koji za vrijeme vladavine Petra Velikog dobija zadatak da ode u udaljenu Tobolsku tvrđavu u Sibiru. Tamo pronalazi ljubav, suočavajući se sa smrtnom opasnošću kada tvrđavu napadnu horde Džungara.

Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska, a karakterišu ga fantastične scene bitke, raskošni kostimi i vrhunska gluma.

Scenario potpisuje Aleksej Ivanov, a produkciju Oleg Urušev.

Uloge tumače: Ilija Malanin, Dmitri Diužev, Dmitri Nazarov, Pavel Tabakov, Andrej Burkovskij, Ekaterina Guseva, Ivan Kolesnikov i drugi.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 15. marta u 21:30h i 16. marta u 19h.

“Crni anđeo”( “El Angel”)

“Crni anđeo” je argentinsko-španska kriminalistička drama reditelja Luisa Ortege, koja prati priču fizički veoma privlačnog serijskog ubice, koji je poznat kao zatvorenik koji je do sada najduže u argentinskom zavtoru.

Lorenco Fero (Lorenzo Ferro) tumači lik tinejdžera Karlosa, koji sa prijateljem Ramonom kojeg tumači Čino Darin (Chino Darín), pravi krvavi pir. Film pruža fenomenalan uvid u um jednog od najozloglašenijih argentinskih zločinaca, pristupom kojim se do sada nije “prilazilo” liku ubice.

Produkciju ovog ostvarenja potpisuje Pedro Almodovar (Pedro Almodóvar).

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 16. marta u 21:30h i 17. marta u 19h.

“Hotel Mumbaj” (“Hotel Mumbai”)

“Hotel Mumbaj” je krimi drama Entonija Marasa (Anthony Maras), rađena prema scenariju koji je radio zajedno sa Džonom Kolijem (Johnom Colleeom), zasnovana na stvarnoj priči o terorističkom napadu koji se desio u hotelu Taj Mahal Palace 2008. godine.

Film je sastavljen iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad. Dev Patel igra jednog od zaposlenih koji iznenada mora da postane spasilac svojih gostiju. Maras je uspio u namjeri da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog terorističkog napada.

Glumačku postavu filma čine: Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi, Jason Isaacs, Anupam Kher, Angus McLaren, Tilda Cobham-Hervey i drugi.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 17. marta u 21:30h i 18. marta u 19h.

“Cijeli svijet je tvoj” (“Le monde est à toi”)

Film, čiju režiju potpisuje Romain Gavras, prati priču sitnog lopova Fransoa, koji sanjari o drugačijom, njemu nedostižnom životu.

Naime, njegov san je da izađe iz svijeta kriminala, postane ekskluzivni distributer sladoleda firme Mister Friz u zemljama Magreba i osnuje porodicu. Kada sazna da je njegova majka potrošila svu ušteđevinu, shvata da mu preostaje samo da prihvati posljednji kriminalni zadatak u Španiji, kako bi ponovo zaradio novac kojim bi ostvario svoj san.

No, kako to već biva, tek se tu stvari zakomplikuju, te Fransoa sada primarno gleda da spasi živu glavu i vrati dodatno izgubljeni novac.

Scenario za film potpisuje Romain Gavras, Karim Boukercha te Noé Debré, a produkciju Mourad Belkeddar i Nicolas Lhermitte.

Uloge tumače: Karim Leklou, Izabel Ađani ( Isabelle Adjani), Vensan Kasel (Vincent Cassel) i drugi.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 19. marta u 19h i 21. marta u 21:30h.

“Edmon” (“Edmond”)

Istorijska dramska komedija čiju režiju potpisuje Alexis Michalik, čija je radnja smještena u Pariz 19. vijeka, a prati priču o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku.

Sa nepunih 30 godina, Edmon Rosten ima dvoje djece i brige koje ga more u toj mjeri da ne može da piše. U svojoj, naizgled, bezizlaznoj situaciji, nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu. No, Edmon od tog djela u tom trenutku ima samo naslov. Suočavajući se sa različitim izazovima, počinje da piše priču u koju tada niko ne vjeruje.

Uloge tumače: Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner i drugi.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 20. marta u 19h.

“Ratnice sunca” (“Les filles du soleil”)

„Ratnice sunca“ je ratna drama režiserke Eve Uson, čija je radnja smještena na Bliskom Istoku.

Zasnovan je na istinitim pričama djevojaka koje je Islamska država pretvarala u seksualne robinje. Kada su se neke od njih oslobodile, formirale su žensku četu za borbu protiv terorista, kako bi oslobodile svoj grad.

Produkciju potpisuje Didar Domehri, a uloge tumače: Golshifteh Farahani,
Emmanuelle Bercot, Zübeyde Bulut i drugi.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 19. marta u 21:30h.

“Optužena” (“Acusada”)

Argentinski triler “Optužena” režisera Gonzala Tobala prati priču o Dolores, bezbrižnoj studentkinji čija bezbrižnost traje sve do momenta dok njena najbolja prijateljica ne biva brutalno ubijena.

Dvije godine kasnije, ona je jedina optužena za zločin, i pod pritiskom medija postaje veoma izložena javnosti, što omogućuje svakome da ima stav o tome da li je kriva ili ne. Glavne uloge tumače Gael García Bernal i Lali Espósito.

Film možete pogledati u Cineplexx-u Palas 20. marta u 21:30h.

Tekst je preuzet sa bosonoga.com

Kompletan tekst možete pročitati na linku https://bosonoga.com/2019/03/08/izbor-najistaknutijih-filmova-sa-47-fest-a/

NOVOSTI

Prijavite se na našu listu i primajte obavjesti o izmjenama na repertoaru u Vašem omiljenom kinu.

Kontakt

Adresa: Banja Luka, Trg krajine bb
Informacije i rezervacije: +387 51 217 409
Office: +387 51 211 732
Fax: +387 51 218 036
Email: info@cineplexxpalas.ba

Online